SBA-Policy

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA): policy
Brf Ättehögen

 

 

INLEDNING
Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. (Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, 2 kap, 2§). Åtgärderna kan vara av både teknisk (utrustning) och organisatorisk (t.ex. information) karaktär.

Statens Räddningsverk har utfärdat allmänna råd och kommentarer (SRVFS 2004:3) om systematiskt brandskyddsarbete (SBA) med utgångspunkt i denna lag.

Brf Ättehögens SBA-policy utgår från dessa regelverk och beskriver brandskyddsarbetet i vår fastighet. Ett systematiskt och kontinuerligt brandskyddsarbete utgår från de brandrisker som finns i fastigheten, så att brand förebyggs och konsekvenserna vid ett eventuellt brandtillbud minimeras. Dokumentet har fastställts av styrelsen för Brf Ättehögen 2014-11-18 och ses över vid behov när förändring av brandskyddet sker.

ÖVERGRIPANDE BRANDSKYDDSPOLICY
Alla som bor i huset ska känna till hur de ska förebygga brand och agera i händelse av brand i den egna lägenheten, trapphuset och byggnaden i övrigt.

  • Regelbunden kontroll av brandskyddsanordningar, belysning, el-ledningar, maskiner, brandcellsgränser och att trapphus/våningsplan/allmänna utrymmen (fria från lösa föremål eller brännbart material)
  • Årlig kontroll av släckutrustning, seriekopplade rökdetektorer samt rökluckor.
  • Rökförbud i alla gemensamma utrymmen såsom trapphus, källare, tvättstuga och hiss.
  • Inga brandfarliga vätskor får förvaras i källarförråd eller källargångar.
  • Enligt föreningens stadgar §5 ansvarar bostadsrättsinnehavaren för underhåll av brandvarnare.
  • Hyresgäster tilldelas en ny brandvarnare [senast 201411] vart 10:e år eller när lagförändring sker.
  • Parkering är förbjuden på vändplatsen framför huset. Vändplatsen är den enda möjligheten för uttryckningsfordon att komma fram till huset i händelse av brand.

BESKRIVNING AV BYGGNADEN
Bostadsrättsföreningen äger fastigheten Ättehögen med beteckning Kålltorp: 109:1, Hjalmar Selandersgatan 3, 416 74 Göteborg. Fastigheten, med byggår 1946, har tre våningar med fyra tillbyggda vindslägenheter och två källarlägenheter, totalt 34 lägenheter.

BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN OCH DESS RISKER
I byggnaden bedrivs ingen verksamhet som innefattar stora mängder av brännbart eller brandfarligt material.

BESKRIVNING AV TEKNISKA BRANDSKYDDSÅTGÄRDER
Regelbunden kontroll av belysning, el-ledningar, maskiner och brandcellsgränser görs av föreningens fastighetsskötare. Styrelsen ser till att det är ordning och reda i husets allmänna utrymmen.Brandskyddsinventering av fastigheten genomfördes av ViVestra Brandskydd AB 2010-06-23. Som ett resultat vidtogs ett antal åtgärder, både krav och rekommendationer. Det som är åtgärdat hitintills är redovisat i årsberättelserna för 2010 och 2011. Åtgärder som kvarstår genomförs efter ett planerat större underhåll av fastigheten med början 2015. (Sidohängt fönster i tvättstuga, stege, nödskyltar, efterlysande tape)

Brandcellsindelning och dörrar i brandcellsgräns
Varje lägenhet är en brandcell. Lägenhetsdörrarna är av brandskyddsklass B30 (motsvarar EI30) vilket innebär att de står emot brand i 30 minuter. Övriga brandceller avgränsas med branddörrar av stål: maskinrum för hiss, maskinrum för el, maskinrum för ventilation, tvättstuga, cykelrum, fastighetsförråd och källarförråd/skyddsrum. Alla branddörrar har fungerande låskolvar och dörrstängare.

Utrymningsvägar

  • Från lägenheterna fungerar trapphus samt fönster och balkonger som utrymningsvägar.
  • Från tvättstugan: källargång och fönster.
  • Från källare: trapphus och fönster i tvättstugan.

Efterlysande nödskyltar och markering av trösklar
Från tvättstugans båda dörrar ut mot trapphusen ska det finnas nödskyltar. Trösklarna  i källargångarna ska markeras med efterlysande tape.

Brandvarnare/rökdetektorer
Seriekopplade brandvarnare finns i tvättstugan och källargångar C och D.
Enligt föreningens stadgar svarar varje bostadsrättsinnehavare för underhåll av brandvarnare i lägenheten. Bostadsrättsinnehavarna uppmanas skaffa brandvarnare om sådan saknas i lägenheten. Hyresgäster tilldelas en ny brandvarnare [senast 201411] vart 10:e år eller när lagförändring sker.

Släckutrustning
Handbrandsläckare (pulver) finns i varje trapphus samt i tvättstugan. Boende uppmanas att skaffa brandsläckare och/eller brandfilt till sin bostad. 

Släckutrustningen är utbytt 2018-05 (byts vart 10:e år)

Brandgasventilation

I två trapphus med hiss finns rökluckor för brandgasventilation. Elektrisk öppning via tryckknapp i entréhus är ej ansluten. Transformator går ej att spåra via ledning. Förmodligen inbyggd när vindslägenheterna byggdes. Rökluckorna går med styrning via rökdetektering samt utvändig öppningsmöjlighet via taket.

Räddningsvägar
Parkering är förbjuden på vändplatsen framför huset. För att brandförsvaret ska kunna köra upp sina stegbilar framför eller bakom byggnaden för att ta ner boende på grund av rökfyllda trapphus ska dessa ytor hållas fria från material och snöröjas.

Åtgärder för att minska risken för brand - se avsnitt Kontroll och uppföljning

BESKRIVNING AV ORGANISATORISKA BRANDSKYDDSÅTGÄRDER

Ansvarsfördelning för brandskyddet
Styrelsen ansvarar för det systematiska brandskyddsarbetet i föreningen. Styrelsen ansvarar också för att tillsyn av föreningens gemensamma utrustning för brandskydd och utrymning genomförs i enlighet med detta dokument. Årlig kontroll av släckutrustning, samt rökluckor i trapphus ombesörjs genom serviceavtal med ViVestra AB
Styrelsen ska:

  • Hålla brandskyddsdokumentet uppdaterat
  • Sammankallas vid tillbudsrapportering
  • Gå igenom checklistan "Egenkontroll av brandskydd" vid årets städdagar och omgående åtgärda eventuella brister
  • Upprätthålla en bra standard i brandskyddsarbetet inom fastigheten, till exempel vid heta arbeten och andra aktiviteter i fastigheten som kan störa föreningens  brandskyddsarbete och/eller byggnadens säkerhet.

För brandskyddsåtgärder i lägenhet med tillhörande förvaringsutrymme ansvarar bostadsrättsinnehavaren respektive hyresgäst för. Hyr denne ut sin bostad i andra hand har hon/han fortsatt det entydiga och fulla ansvaret gentemot föreningen och ska se till att andrahandshyresgästen tar del av föreningens SBA-policy, att brandvarnare fungerar och att inga brandfarliga varor förvaras i källarförråd.

Försäkringsskydd
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar och gäller bl.a. för skada genom brand, varmed avses eld som kommit lös. Föreningens försäkring täcker enbart de kostnader för vilka föreningen står för. För kostnad som vållas genom den enskildes oaktsamhet, försummelse m.m. i föreningens fastighet är den vållande i princip ersättningsskyldig i enlighet med Bostadsrättslag 7 kap 12§.

Service och underhåll
Fel på apparater och installationer som kan medföra ökad brandrisk ska åtgärdas utan dröjsmål [fastighetsskötare vidtalas]. Regelbunden kontroll av belysning, el-ledningar, maskiner och brandcellsgränser görs av föreningens fastighetsskötare. Serviceavtal finns med ViVestra Brandskydd AB för service och underhåll av släckutrustning och rökluckor.

Utbildning/Information
Alla som bor i föreningens fastighet ska veta hur de ska förebygga brand och agera i händelse av brand i egna lägenheten, trapphus och byggnaden i övrigt. Alla boende i huset har fått och får vid inflyttning, ett informationsmaterial innehållande
föreningens brandregler, handlingsplan vid brand samt informationsmaterial från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Information finns även uppsatt i trapphus och tvättstuga samt utlagd på föreningens hemsida under "Trivsel och säkerhet".
Säsongsberoende skriftliga påminnelser (t.ex. inför advent) delas ut till samtliga boende.

Specifika regler rörande brandskyddet - se Information till Boende

Kontrollplan och uppföljning
Regelbunden kontroll av belysning, el-ledningar, maskiner och brandcellsgränser görs av föreningens fastighetsskötare. Fel på apparater och installationer som kan medföra ökad brandrisk åtgärdas tillika av föreningens fastighetsskötare. Serviceavtal finns med ViVestra Brandskydd AB för service och underhåll av släckutrustning och rökluckor.

En gång per år kontrollerar ViVestra Brandskydd AB

  • Att brandsläckare finns på sina platser (trapphus och tvättstuga)
  • Att trycket i brandsläckarna är inom gröna zonen på tryckmätaren
  • Att rökluckorna fungerar

Två gånger per år (allmänna städdagar) kontrollerar bostadsrättsföreningen

  • Att seriekopplade brandvarnare/rökdetektor i gemensamt utrymme (tvättstugan och källargång C och D) finns på plats och fungerar
  • Att brandsläckare inklusive skyltar finns på sina platser (trapphus och tvättstuga)
  • Att trycket i brandsläckarna är inom gröna zonen på tryckmätaren
  • Att alla trapphus, källare/förråd är fria från brännbart material och lösa föremål som kan förhindra utrymning
  • Att branddörrarnas dörrstängare fungerar

Regelbunden kontroll
Styrelsen ser till att det är ordning och reda i husets allmänna utrymmen och att trapphus, våningsplan och källargångar är fria från lösa föremål och annat brännbart material.

Rutiner för brand- och tillbudshantering
Beskrivning av händelseförloppet/tillbudet nedtecknas. Efter diskussion, eventuellt i dialog med Räddningstjänst, ta fram eventuellt nya rutiner för att undvika liknande händelser i framtiden. Tillbudsrapporten sparas i föreningens brandskyddspärm.

Styrelsens ansvarar för att vid behov eller när förändring av brandskyddet sker, följa upp föreningens systematiska brandskyddsarbete och se till att regler och rutiner i brandskyddsarbetet följs. Uppföljningen dokumenteras och godkänns av styrelsen och sparas i brandskyddspärmen och uppdateras på hemsidan.

Med tillbud avser föreningen följande: personskador, olyckor med brandfarlig vara samt brister i brandskydd eller utrymningssäkerhet. Vid brand och tillbud utvärderar styrelsen händelsen vid ett möte maximalt två veckor efter det att branden eller tillbudet inträffat.

INFORMATION TILL BOENDE
Brandregler - förebygga brand

Gemensamma utrymmen
Föreningen bedriver, enligt myndighetskrav, ett systematiskt brandskyddsarbete för att förebygga, förhindra och släcka brand. Brandsläckare finns i varje trapphus samt i tvättstugan som även har seriekopplade rökdetektorer. Rökluckor finns i de två uppgångar som har hissar. Föreningen har serviceavtal med ViVestra Brandskydd AB som 1 gång/år kontrollerar den tekniska utrustningen. Sist i dokumentet finner du föreningens handlingsplan i händelse av brand.

Din lägenhet
Enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor bör bostäder vara försedda med fungerande brandvarnare. Enligt föreningens stadgar §5 ansvarar du själv för underhållet av brandvarnaren i din lägenhet.
Därför uppmanar vi dig att:

  • Skaffa brandvarnare om du ingen har
  • Kontrollera minst en gång per år att batteriet i din brandvarnare fungerar
  • Skaffa gärna brandsläckare (6 kilos pulversläckare) och/eller brandfilt

Brandfarliga vätskor
Brandfarliga vätskor (markerade med symbolen ”eldsflamma”) är de vätskor vilkas flampunkt är lika med eller lägre än 100˚C t.ex. tändvätska, lacknafta, gasol, bensin och spolarvätska.I din lägenhet får endast mindre mängder brandfarliga vätskor (för hushållsbehov) förvaras. Gasolflaskor får rymma högst fem liter och behållare med brandfarlig vätska högst tio liter. Vid förvaring på balkongen får behållarna vara större; gasolflaska i högst  P11 storlek (26 liter) och brandfarlig vätska i behållare av högst 25 liters storlek.
Inga fyrverkerier eller brandfarliga vätskor och gaser får förvaras i källarförråden.

Gastuber
Lösa gastuber för dykning eller mekaniskt bruk får förvaras i lägenhet och då i hallen och nära ytterdörren. På insidan av dörrkarmen ska det finnas en skylt som varnar för gastuber.

Heta arbeten
Villkoren för heta arbeten finns reglerat i föreningens försäkringsvillkor. Särskild behörighet krävs och du får inte svetsa, arbeta med sliprondell, löda m.m. som medför gnistbildning eller uppvärmning. Särskild behörighet krävs för att få utföra heta arbeten. I vår förening har fastighetsskötaren sådan behörighet.

Förvaring av mopeder och motorcyklar
Vid långtidsförvaring bör bensintanken tömmas för att förhindra läckage.

Trapphus och källargångar
Eftersom trapphusen, våningsplanen och källargångarna är utrymningsvägar får absolut inte något förvaras där. Lösa föremål (t.ex. barnvagnar) i trapphusen är förbjudna därför att

  • Risken för anlagda bränder ökar
  • De hindrar utrymning och brandmännens arbete
  • Risken för snubbling och fall ökar
  • En brand kan sprida sig till föremålen med ökad rök och hetta som följd
  • De hindrar ambulanspersonal vid hämtning av sjuka personer på bår och övriga transporter
  • Är hinder för fastighetsskötare, städpersonal och hemtjänst i deras arbete

Grillning:
Grillning är förbjuden på balkongerna (elgrill är tillåten om inte grannarna störs) samt direkt på marken. Grillar du nere på gården gäller följande regler:

  • Placera grillen stadigt och långt från husväggen och eventuella träd
  • Använd aldrig T-sprit för att tända en eld som slocknar. Flaskan kan explodera!
  • Ha släckredskap till hands: vatten eller brandsläckare
  • Lämna inte grillen obevakad
  • Se till att allt är släckt när du grillat klart
  • Töm inte askan i soporna förrän du är 100% säker på att inget ligger och pyr

Rökning
Rökning är den största brandorsaken i svenska hem och även den som dödar flest personer varje år i bränder. Rök inte gemensamma utrymmen.

El
Dra ut kontakten till mobilladdare, kaffekokare, hårtorkar och liknande när de inte används. Låt inte disk- och tvättmaskiner eller torktumlare vara igång när du sover eller går hemifrån. Se till att glödlampor och spotlights inte kommer åt något brännbart. Använd skyddskåpor på lampor i garderober och andra platser där brännbart material kan komma i kontakt med lampan. Var rädd om el-sladdar så att de inte kläms och skadas - byt dem om de är trasiga.
Släck elektriska adventsljusstakar med strömbrytare eller genom att dra ut sladden - använd inte glödlamporna som strömbrytare.

Stearinljus
Använd brandsäkra och stabila ljusstakar och ställ ljusen på säkert avstånd från gardiner och annat brännbart. Byt årligen ut mossan om du har sådan i adventsljusstakar eftersom mossans flamskydd oftast bara håller i ett år. Stearinljus behöver kunna ”andas” för att inte övertända - sätt inte ljus i behållare med för lite syretillförsel eller för många ljus på samma ställe, t.ex. en tallrik full med värmeljus.

Spisfläkten
Rengör filtret regelbundet. En brand i en bortglömd kastrull kan lätt ta sig upp i en igenfettad spisfläkt och vidare i huset.

Föreningens rutiner för nödläge:

SLÄCK (om möjligt), STÄNG DÖRRAR, UTRYM, VARNA, LARMA - se föreningens handlingsplan "I händelse av brand".

Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar för att förebygga brand.

2018-10-02